Å bli eldre


Å bli eldre ikke alltid lett, spesielt hvis du elsker å være i aktivitet – for eksempel ved å klatre. Når du begynner å kjenne på kroppen at alderdommen kommer snikende er det lett å gi opp. Du føler at synet, skjelettet og resten av kroppen ikke holder mål – alt svikter. Selv om du begynner å kjenne på disse følelsene betyr det ikke at du bør slutte å være i aktivitet. Det finnes løsninger for de fleste, og det er mange muligheter for hjelp.

Synsproblemer

Å få problemer med synet når du blir eldre er ikke uvanlig – de fleste eldre vil oppleve svekket syn. Hvis du i tillegg driver med klatring vil synet ikke bare hindre deg i hverdagen, men det vil også hindre deg i å være i aktivitet og det vil hindre deg fra det sosiale livet du ellers er vant med. Selv om det kan være mange grunner til dårlig syn er ofte en av grunnene huden rundt øynene dine.

Med alderen blir huden løsere og mindre elastisk, bindevevet strekker seg og dette kan føre til problemer med synet. Rynker og løs hud vil du ikke ha. Hvis dette er grunnen til at synet ditt svikter så finnes det heldigvis en løsning. Gjennom en relativt enkel operasjon – øyelokksplastikk – kan du få tilbake gleden ved klatring igjen.

Smerter er et annet problem mange opplever når de blir eldre. Smerter i knær, hofter og rygg kan føre til store problemer med å fortsette klatring og andre sosiale aktiviteter. Istedenfor å gi opp er det viktig å fortsette fysisk aktivitet så langt det lar seg gjøre – det påvirker både kroppen, hodet og det sosiale. Det er viktig å ta ansvar. Det er din kropp, og du som skal leve med den.

Fysisk aktivitet som klatring vil ofte hjelpe på muskler og sjelettet og å gi opp vil bare føre til en enda stivere kropp etter hvert som alderdommen kommer snikende innpå deg.