BASE-hopping


BASE-hopping er en luftsport hvor man som utøver hopper fra et fast punkt i høyden med en fallskjerm eller en vingedrakt. Selve navnet kommer fra engelsk og er et akronym som forklarer hvor BASE-hopperne hopper fra, nemlig bygninger, antenne, brospenn eller fjell. BASE-hopping anses for å være en ekstremsport som er mange ganger farligere enn for eksempel fallskjermhopping.

Carl Boenish blir sett på som BASE-hoppingens far. Han var en filmskaper som filmet det første hoppet noensinne med fallskjerm og frittfall trackingteknikk. Det innebærer at man inntar visse kroppsstillinger slik at luftmotstanden skyver utøveren horisontalt fremfor utelukkende vertikalt. Da kan man til og med oppnå en horisontal hastighet som er større enn den vertikale, og det danner basisen som man trenger for å hoppe fra faste objekter når man driver med BASE-hopping. Sporten utvikler seg stadig og det blir mer og mer populært å hoppe med vingedrakt. Det gjør at man kan oppnå enorme hastigheter og virkelig kjenne kreftene på kroppen.

Det er flere steder i Norge som man kan drive med BASE-hopping. De mest populære stedene er Kjeragplatået i Lysefjorden, og Karlskråtind, Vikesoksa og Katthammeren, og Langrabbpiggen og Flaggnuten, hvor alle de tre siste er å finne i Møre og Romsdal.