Hvor kan man klatre i Norge?


Det finnes klatremuligheter i hele Norge, og du trenger ikke nødvendigvis å reise til Vestlandet for å få en god klatreopplevelse. Men det kan også lønne seg, for flere av de beste klatrestedene finnes nettopp der.

Her kommer noen tips som egner seg for erfarne ekstremklatrere:

  • Trollveggen i Åndalsnes og topptur til Romsdalshorn i Romsdalen
  • Klippeklatring og buldring i Lofoten
  • Buldring, klippeklatring eller storveggklatring i Rogaland, for eksempel Kjerag i Lysefjorden
  • Vetletind i Uskedalen utenfor Bergen
  • Isklatring i Rjukan
  • Klatring i Nordfjord eller Sunnfjord
  • Isklatring eller klatring på gneiss i Hemsedal

Som nevnt er Vestlandet, og kanskje spesielt området rundt Åndalsnes, et yndet sted for ekstremsportentusiaster. Dette har en naturlig forklaring, ettersom naturen har sørget for svært mange muligheter for mange typer klatring. Her kan du ta toppturer, drive med buldring, isklatring, sportsklatring eller fjellklatring hele året. Trollveggen går for å være den største utfordringen, men vær oppmerksom på at veggen har hatt mye fjellsprang de siste årene, og derfor er det en risikabel klatretur man begir seg ut på, og man bør sette seg inn i hva som kreves dersom man planlegger en tur dit.

Også i Ryfylke og Stavangerregionen finner man noen av de mest spektakulære klatreveggene i landet, for eksempel i Tau, Hunnedal, Skeisfjell og Espedalen i tillegg til Kjerag i Lysefjorden. Sistnevnte er også et av verdens mest kjente basehoppersteder. Mange av klatrerrutene i dette området er svært krevende, noe som innebærer at du må være erfaren og godt utstyrt hvis du skal begi deg ut på klatring i disse fjellveggene. Det er også mange flotte steder som egner seg for buldring i her.

Om du vil ha flere tips, kan du besøke www.visitnorway.com eller hjemmesiden til en av de mange klatreklubbene i Norge.