Hvordan unngår du de vanligste skadene når du klatrer?


Dårlig kommunikasjon, steinsprang, eller å lene seg altfor mye på egen erfaring og rutine, kan være avgjørende årsaker til klatreulykker. Derfor er det viktig å innse at vi bare er mennesker. Å ta høyde for at det er menneskelig å gjøre feil, er en god rutine. Det gjør at vi tar den ekstra sjekken som ofte er det som skal til for å unngå en ulykke.

For eksempel er det viktig å kjenne sine egne ferdigheter og begrensinger. Det er også viktig å være trygg på hvordan du bruker utstyret ditt. Ifølge Norges Klatreforbund kan så mye som en tredjedel av alle klatreulykker skyldes utilstrekkelig kunnskap.

Sikkerhet er første bud

Bruk hjelm. En hjelm i dag er lett, funksjonell og reduserer ikke klatreopplevelsen. I stedet reduserer den faren for hodeskader som kan være vanskelige å operere eller som i verste fall medfører livsvarige skader eller til og med medfører fare for liv. Selv små steiner kan være farlige når de faller fra store høyder, og klatreren over deg kan også miste utstyr. Med jevne mellomrom arrangeres det sikkerhetsseminarer der du blir gjort oppmerksom på farer og lærer om riktig bruk av utstyr. Det tilbys også kurs om kameratredning. Er det lenge siden du har tatt kurs, bør du vurdere om det er nyttig med en oppfriskning.

Tren variert og få nok hvile

Før du klatrer er det viktig med god oppvarming. Jogging og sykling er bra for å varme opp de store muskelgruppene. Etter klatreøkten kan du trappe ned med ti minutters rolig jogging og passe på at du tøyer ut både store og små muskelgrupper. Ekspertene anbefaler å trene variert. Tenk også på å ha det gøy, og å slappe av med andre aktiviteter som f.eks. casinospill på Videoslots. Klatrer du ute kan du ta med et spill for hyggelige kvelder rundt bålet, ta en dag pause for å bade i et friskt fjellvann eller bare nyte utsikten og frihetsfølelsen kun fjellet kan gi.