Kilimanjaro – noen kjente personligheter som har nådd toppen av Afrikas høyeste fjell


Å bestige Kilimanjaro er på lista til mange klatreentusiaster. Afrikas høyeste fjell rager hele 5895 meter over havet og består av tre utdødde vulkaner. Fjellet ligger nordøst i Tanzania og er også kjent for at det har en isbre på toppen.

kiilimanjaro

Den første europeeren som besteg fjellet var den tyske geologen Hans Heinrich Joseph Meyer i 1889. Siden den gang har fjellet blitt besteget av utallige besøkende fra hele verden. Hvert år prøver faktisk tusenvis av håpefulle turgåere seg på turen opp fjellet, men det anslås at bare så få som 30 % av dem lykkes med å nå toppen. Blant denne gruppen mennesker er det ikke bare supertrente og dedikerte fjellklatrere som begir seg ut på sitt livs eventyr. I tillegg til vanlige mennesker, er det også mange kjente personligheter som har sin ekspertise på andre felt enn fjellklatring, som ønsker å utfordre seg selv ved å bestige Afrikas høyeste fjell.

jessica bielDen amerikanske superstjernen Jessica Biel, kjent fra blant annet tv-serien 7th Heaven, klatret til topps på Kilimanjaro da hun deltok i et prosjekt hvor formålet var å sette viktigheten av rent drikkevann på dagsordenen. Målet var å samle inn penger til The Children’s Safe Drinking Water Program gjennom en rekke tiltak. Det ble en tøff emosjonell og fysisk utfordring for skuespilleren som gråt da hun nådde toppen, og hun beskrev det som en helt fantastisk følelse. Biel klatret i en gruppe på 12 deltakere som alle klarte å være med til topps, og de brukte til sammen syv dager. Den siste klatredagen viste seg å være den tyngste, med så mye snø at de ikke klarte å se lengre enn én meter foran seg.

DANIEL STERN, WINNER NL TURBO 6 HANDED,PCA 2013,1394En annen kjent personlighet som mot mange odds nådde toppen av Kilimanjaro, er pokerstjernen Shannon Shorr. Han har blant annet vært med i hele ni finalebord i World Series of Poker (WSOP), samt vunnet Sunday Million hos PokerStars. Shorr hadde en litt tøff start på sin Kilimanjaro-opplevelse ettersom han ikke hadde fått tid til å trene seg opp til turen over en lengre tid. Ukene før han skulle klatre deltok han nemlig i WSOP. I tillegg til dette ble også bagasjen hans igjen på flyplassen i Amsterdam, og i denne lå selvfølgelig de inngåtte fjellskoene hans. Men det er ingen tvil om at Shorr ikke ser utfordringer som hindre, for til tross for disse faktorene, så nådde han toppen av Kilimanjaro etter syv dager med et gjennomsnitt på fire timers gåing hver dag. Den dagen Shorr nådde toppen beskriver han som en av hans største oppnåelser i livet, og at han fikk utrolig mye ut av turen og opplevelsen.

romanDet er flere kjente personer som har forsøkt å nå toppen av Kilimanjaro, men som har måttet gi seg underveis på grunn av fysiske problemer som for eksempel pusteproblemer eller kvalme. En av disse uheldige er oljemilliardæren Roman Abramovich, som kanskje nå er mest kjent for å være eieren av Chelsea Fotballklubb. Det var dessverre pusteproblemer som hindret Abramovich fra å nå toppen, men hvem vet, kanskje ønsker han å prøve lykken igjen på et annet tidspunkt. Noen bruker altså syv dager på å komme seg opp, noen kommer aldri helt til topps og andre trenger bare noen få timer for å nå toppen. Den spanske terrengløperen Kìlian Jorned Burgada holder rekorden for den raskeste oppstigningen på fjellet. I 2010, 22 år gammel, løp han opp Kilimanjaro på ufattelige 5 timer 23 minutter og 50 sekunder!

Tinseltown / Shutterstock.com
magicinfoto / Shutterstock.com