Paragliding


Paragliding er en svært populær luftsport for alle som er interessert i et ekstra adrenalinkick og som ikke er redde for høyder. Som paraglider hopper man utfor en topp eller et fjell med en paraglidervinge som ser ut som en del av en fallskjerm.

Piloten er koblet under vingen i et nettverk av liner og av et sikkert seletøy hvor man kan bytte mellom sittende og stående posisjon. Man benytter luftstrømmer og termikk for å komme seg opp i luften og for å holde seg der oppe – i opptil flere timer. Piloten styrer ved å holde i to håndtak som er koblet til vingens bakkant.

For å kunne drive med paragliding i Norge må man gjennomføre et kurs av en sertifisert paragliderklubb og være medlem i Norges Luftsportforbund, eller ha et tilsvarende sertifikat. Kurset man må gjennom er både teoretisk og praktisk, hvor man etter bestått kurs får anledning til å starte på egenhånd med sertifiseringen Para Pro 2. Etter 60 vellykkede turer opp i høyden og ti flytimer, kan man ta en ny teoriprøve og da få status som Para Pro 3. Det innebærer at man blir en selvstendig pilot og kan starte hvor man vil. Det finnes flere sertifiseringer etter denne for de som er virkelig interessert i sporten.