Rafting


Rafting er en ekstremsport hvor man sitter en gruppe i en båt eller flåte som skal navigeres ned en elv. Man rafter som regel i stryk eller elver hvor vannet renner svært raskt slik at man får en virkelig spennende opplevelse. Når man rafter bruker man en åre som man padler med på elvens roligere områder, og som også brukes til å styre flåten.

Norge er en ypperlig raftingsdestinasjon med våre mange fjell og kraftige elver som renner ned fra dem. De mest kjente stedene i Norge er blant annet Voss, Sjoa i Heidal, Skjåk, Syrtveit i Evje og Hornnes, og Numedalslågen i Dagali. Når man skal begi seg ut på raftetur må man ha kunnskap om elven man skal rafte i, godt og egnet utstyr og trening. Derfor rafter de aller fleste gjennom profesjonelle raftingsselskaper som tilbyr sikkerhetsutstyr som hjelmer og redningsvester og en guide som vet hvordan strykene i elven er.

Det er flere vanskelighetsgrader på elver som avgjør hvordan raftingen vil bli. Grad en og to er vann med omtrent ingen hindringer og lite bevegelse i vannet. Grad tre og fire er vann med sterk strøm, hindringer og stryk. I grad fire er det en mulighet for at båten kan gå rundt i visse områder. Grad fem er ekstremt vanskelig og grad seks er elver hvor det er helt umulig å rafte. I Norge har vi elver i samtlige vanskelighetsgrader.