Sikkerhet på fjelltur


Det er svært viktig å tenke på sikkerhet når man legger ut på tur i fjellet. Dette gjelder både om man skal på korte fjellturer i nærheten av der man bor, og om man skal på lengre turer et stykke fra sivilisasjonen. Nøkkelen til en sikker fjelltur ligger i at det er en selv som har ansvaret for at turen blir trygg, og da gjelder det å ta noen forholdsregler.

Før man legger ut på tur bør man lære seg fjellvettreglene. Enkle mantra som «Ikke legg ut på langtur uten trening», «Vis respekt for været og værmeldingene» og «Lytt til erfarne fjellfolk» er for mange selvsagt, men det kan være nyttig med en liten oppfriskning. Man finner fjellvettreglene hos Turistforeningen.

En av de viktigste fjellvettreglene er å melde fra hvor man går. Fortell noen som ikke er med på turen hvor du skal gå, også om du ombestemmer deg og tar en annen rute. Det er enkelt å ta en telefon, men det er ikke så enkelt å prate seg ut av en unødvendig leteaksjon. Men husk at mobilen ikke alltid har dekning eller batteri på fjellet, og da må man ta høyde for det og fortelle hvor man skal før turstart. Dette innebærer at man må planlegge turen på forhånd. Men husk den nest siste fjellvettregelen: «Vend i tide, det er ingen skam å snu».