Vannski


Å stå på vannski er en type vannsport som mange konkurrerer i hvert år. De aller fleste utøverne av vannski er fra USA, Australia, Storbritannia og Frankrike, men sporten sprer seg stadig – og har en stor tilhengerskare også i Norge. Poenget med sporten er å stå på ski på vannet etter en motorbåt eller i kabel og å utføre diverse triks.

Det er tre grener man konkurrerer i når man står på vannski, nemlig hopp, slalåm og triks. Den mest populære er slalåm hvor målet er å kjøre mellom flest mulig bøyer på kortest mulig linelengde på en standard bane. Båtene har alltid en konstant hastighet slik at det ikke blir urettferdige resultater. Utøverne kan komme opp i hastigheter så høye som 100 km/t når de kjører slalåm på vannski. Når man deltar i hopp-grenen kjører utøveren over en rampe hvor målet er å hoppe så langt som mulig. Når man deltar i Trick har man korte ski og kjører en kort avmålt tid hvor man skal utføre så mange triks som mulig. Man har et program som man gjennomfører, og man får poeng for vanskelighetsgraden på triksene.

Svært mange som driver med vannski konkurrerer imidlertid ikke. For dem er det kanskje nok å klare å stå på skiene mens båten kjører i høy hastighet – det gir likevel et enormt adrenalinkick.